Ziekten komen niet veel voor. Black Spot (ook wel: Leaf Spot) is er zo een, en is genoemd naar een schimmelinfectie, die zwarte vlekken veroorzaakt in de bladeren. Een andere ziekte is ‘Black death’ veroorzaakt door een virus dat door luizen wordt verspreid. In de bloemen zijn dan vaak zwarte streepjes of lijntjes te zien. Er zijn voor liefhebbers geen bestrijdingsmiddelen voor deze ziekte. Bij kleine, eerste verschijnselen moet je de aangetaste delen verwijderen (in de groenbak ermee). Dit helpt vaak prima. Als de aantasting erger is of wordt is er maar één oplossing: de plant opnemen en afvoeren naar de groenbak.
Plagen zijn er wat meer. De belangrijkste plaag is: bezoek van Bladluizen. De bestrijding is vrij gemakkelijk. Een mengsel van zeepsop, spiritus en water lost heel veel problemen op.
Ook pissebedden kunnen vooral in het voorjaar de bloemen en jonge blaadjes beschadigen, maar echt groot hoeft dat probleem niet te zijn.
Muizen en ook wel konijnen kunnen wel een probleem vormen. Vooral in de winter en het vroege voorjaar willen deze beestjes nog wel eens het “ontluikende groen” als een welkome aanvulling op hun dieet bestempelen. Muizen vinden ook zaailingen vaak uiterst appetijtelijk.
Slakken zijn voor de volwassen plant geen bedreiging, maar een potje zaailingen verslinden ze graag. En dat liefst in één bezoek.
Nadrukkelijk wil ik er hier op wijzen dat mieren absoluut geen plaag zijn voor Helleborus. Mieren kunnen hinderlijk zijn omdat ze zaden van Helleborus meenemen, zodat op de vreemdste plekken in de tuin zaailingen opduiken. Maar, is dat nou zo erg?