Nooit echt leuk, maar het hoort er nou eenmaal echt bij.
Schimmels. hier volgt nog
Bacteriën. volgt nog
Virussen. Die zullen er waarschijnlijk wel zijn, maar in de praktijk leveren ze weinig tot geen problemen op. Van Galanthus plicatus ‘Augustus’ wordt beweerd dat bijna alle bollen die er van bestaan geïnfecteerd zijn met virus. Maar dat heeft nauwelijks enige invloed op deze planten.
Slakken. Deze trage beestjes kunnen voor een liefhebber van Galanthus een ware nachtmerrie worden. Oók in de letterlijke zin, omdat zij vooral ’s nachts actief zijn, en dan meestal ook een geweldige honger hebben. Wat ze vooral lekker vinden zijn de bloempjes. En die wilt U niet missen natuurlijk. En daarom worden slakken bestreden! Hoe? Op honderden manieren, die allemaal slechts een deel van het probleem oplossen.
Muizen en Konijnen. Om met de muizen te beginnen: meestal geen groot probleem. Bladeren en bloemen lusten ze schijnbaar niet, maar een bolletje wil nog wel eens verdwijnen. Vijvermandjes maken het in elk geval voor muizen een stuk moeilijker om de bollen te bereiken. Maar…… die lieve aardige konijnen. Vooral in het vroege voorjaar, als er net jonge konijntjes zijn, is er nog niet zoveel eetbaars. En daar komt bij dat jonge konijntjes in het begin nog niet weten wat je wel en wat je niet moet eten. En dus….. proberen ze of Uw sneeuwklokjes net zo lekker zijn als ze er uitzien. En wat vindt U dan: alle bloemsteeltjes doorgebeten. Maar echt lekker was het blijkbaar niet, want alles is blijven liggen. Mijn ervaring is dat het spannen van stevig zwart garen, ongeveer 10 cm boven en rond de plantjes konijnen redelijk afweert.