Iedereen kent waarschijnlijk het sneeuwklokje. Een bolgewasje met twee blaadjes per bol en een bloempje met drie grote, witte buitenste blaadjes en drie kleine, binnenste blaadjes. Meestal is dat plantje van de soort G. nivalis. Dit is de beroemde stinzenplant in het noorden van Nederland. Er is ook een dubbele (of gevuldbloemige) vorm van, met de naam: G. nivalis “Flore Pleno”, en ook deze plant is algemeen bekend.
Maar…. er is meer. Voor een volledig overzicht van de op dit moment bekende en erkende soorten (=species) zie ‘Galanthus De soorten‘. Dat zijn er ongeveer 20. Maar het aantal hybriden gaat volgens sommigen in de richting van 1200.
Een van de misverstanden is dat deze plantjes bloeien in de maanden januari en februari, en dan liefst in de sneeuw. Echter er zijn meerdere sneeuwklokjes die bloeien in de tweede helft van oktober. Dat zijn vooral planten van de soort G. regina-olgae. Vaak bloeit deze soort zonder dat de bladeren al aanwezig zijn. Maar ook bloeien er nog sneeuwklokjes in april.
Om iets meer te lezen over de bouw van het sneeuwklokje en om de namen van de verschillende onderdelen te beschrijven verwijs ik graag naar een PDF die hier te downloaden is (de PDF opent in een nieuw venster).
De liefhebbers van sneeuwklokjes, ook wel Galanthofielen genoemd, gaan ver in de uitoefening van hun hobby. Vooral in Groot Brittannië zijn bekend de zogenaamde “Gala’s”: bijeenkomsten van liefhebbers, die lid zijn van een Galanthus-club. Vaak zijn alleen leden gerechtigd deze bijeenkomst te bezoeken.
Ook in Nederland (de Boschhoeve) en Duitsland (Knechtsteden) zijn de laatste jaren deze evenementen uitgegroeid tot massabijeenkomsten: sneeuwklokjes zijn “hot”. Kwekers slijten daar hun planten, waarbij de prijzen aardig kunnen oplopen. Maar ook op eBay zijn de bolletjes te koop. Maar schrikt U niet als sommige bolletjes meer dan € 200,00 kosten! Natuurlijk hebt U dan wel iets bijzonders. Leuker is het echter om niet enkel een verzameling bij elkaar te kopen, maar door ruilen langzaam meerdere soorten te krijgen.
Wij proberen onze collectie zuiver te houden. Dat wil zeggen dat wij alle uitgebloeide bloemen verwijderen, om zo te voorkomen dat er ongewild allerlei hybrides ontstaan. Tevens groeien onze sneeuwklokjes allemaal in vijvermandjes, zodat er in de tuingrond geen bollen achterblijven, waarvan later geen naam meer is te achterhalen. Tevens doen wij ons uiterste best om met behulp van etiketten de namen bij de bollen te houden (één etiket op de bodem van het vijvermandje en één etiket goed leesbaar boven de grond. Verder zijn alle Galanthussen ondergebracht in de computer (met standplaats, etc.)